Home Робочі групи З питань місцевої демократії та самоорганізації населення Розпочато діяльність робочої групи з питань місцевої демократії та самоорганізації населення

Розпочато діяльність робочої групи з питань місцевої демократії та самоорганізації населення

20
0

21 травня 2012 р. у приміщенні Адміністрації Президента України відбулося перше засідання робочої групи з питань місцевої демократії та самоорганізації населення Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства (голова – Сергій Іванович Чернов).

Засідання робочої групи носило переважно організаційний характер. Значна увага була приділена питанням налагодження внутрішньої діяльності робочої групи, покращення комунікації між її членами, висвітлення інформації для широкої громадськості тощо.

Також на засіданні було ухвалено рішення про розширення персонального складу робочої групи. До неї увійшли 2 члени Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства, а також 7 експертів, які були рекомендовані до включення до складу робочої групи органами державної влади та інститутами громадянського суспільства. Таким чином, загальний склад робочої групи збільшився до 25 осіб, з яких 11 є членами Координаційної ради, а решта 14  –  залучені експерти, які спеціалізуються на питаннях місцевої демократії та самоорганізації населення.

Проте, найбільш важливим питанням, навколо якого точилося основна дискусія, стало обговорення та затвердження плану діяльності робочої групи на найближчий період. Було вирішено, що основна її діяльність буде зосереджена на наступних двох питаннях:

– забезпечення супроводження у Верховній Раді України проекту закону №7282 про місцевий референдум (керівником цієї тематичної підгрупи було визначено І.Когута). Присутні підтримали ініціативу члена Робочої групи, Голови підкомітету з питань державного будівництва Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування В.Демчишена, який запропонував підняти на найближчому засіданні профільного Комітету питання про створення спеціальної робочої групи із залученням представників громадськості, які входять до складу Робочої групи, з метою прискорення процесу підготовки цього законопроекту до другого читання;

– розроблення та подання до Верховної Ради України в установленому порядку проекту нової редакції Закону України «Про органи самоорганізації населення» та проекту закону, який регламентуватиме порядок проведення загальних зборів (конференцій) членів територіальної громади за місцем проживання (керівник тематичної підгрупи – О.Орловський, директор Програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”). Планується, що основна діяльність за цим напрямком буде закінчена вже до 1 липня цього року. Підготовлені законопроекти будуть передані до Мінрегіонбуду для їх подальшого подання через Кабінету Міністрів України на розгляд Верховній Раді України.

Окремо робоча група проговорила ситуацію, яка склалася навколо проекту закону №3654 про внесення змін до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення. Адже із моменту ухвалення цього законопроекту в першому читанні, в Україні було затверджено чимало інших актів, які значної мірою були спрямовані на вирішення проблем, що планується врегулювати цим Законом. Виходячи із цього, М.Лацибі разом із іншими членами робочої групи було доручено проаналізувати весь масив наявної інформації та проінформувати робочу групу на наступному засіданні про підходи до його змістовного наповнення в рамках підготовки законопроекту до другого читання.

Аналогічне рішення було ухвалено і по відношенню до питання про розроблення та подання в установленому порядку проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обов’язковості ухвалення статутів територіальних громад. На думку окремих членів робочої групи, цей законопроект може обмежити права органів місцевого самоврядування. Тому було вирішено повернутися до його обговорення після більш глибокого дослідження. Крім того, голові робочої групи         С.Чернову було доручено звернутися до Міністерства юстиції України з метою отримання додаткової інформації, необхідної для вироблення подальших кроків по відношенню до цього проекту закону.

Наступне засідання робочої групи з питань місцевої демократії та самоорганізації населення планується провести орієнтовно 26 червня 2012 року.