Home Головне Ефективний діалог із суспільством є пріоритетним завданням влади – Марина Ставнійчук

Ефективний діалог із суспільством є пріоритетним завданням влади – Марина Ставнійчук

26
0

Налагодження ефективного діалогу з інститутами громадянського суспільства – одне з пріоритетних завдань, яке ставить Глава держави перед органами влади. Про це Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ, голова Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України Марина Ставнійчук сказала перед початком засідання ради.

«Президент поставив завдання напрацювати проект Стратегії державної підтримки розвитку громадянського суспільства та відповідний комплекс заходів сприяння держави інститутам громадянського суспільства», – наголосила Радник Глави держави.

У ході засідання М.Cтавнійчук представила проект Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні до 2015 року (із можливістю продовження до 2020 року), який було підтримано учасниками Координаційної ради.

Головним завданням Координаційної ради, за словами М.Ставнійчук, є створення законодавчої та інституційної бази для успішного розвитку громадянського суспільства. Вона додала: за багатьма показниками стану громадянського суспільства Україна перебуває на рівні інших держав Східної Європи. Водночас, зазначила М.Ставнійчук, ще спостерігається наше відставання в питаннях законодавчої підтримки розвитку громадського сектору.

Саме тому, наголосила Радник Президента, важливою складовою Стратегії та Плану розвитку громадянського суспільства є заходи, пов’язані з ефективним супроводом у парламенті законів України, що стосуються цієї сфери. За її словами, насамперед це стосується законів про громадські організації, про мирні зібрання, про місцеві референдуми та ініціативи тощо.

«Тільки постійно налагоджений зв’язок між органами влади та людьми, як на центральному, так і  регіональному рівнях, дає позитивний результат», – наголосила М.Ставнійчук.

Вона звернула особливу увагу на те, що ініціаторами створення Координаційної ради при Президентові України виступили саме інститути громадянського суспільства.

Радник Президента також повідомила, що сьогодні в комітети Верховної Ради направлено проект закону про громадські об’єднання та організації.

М.Ставнійчук висловила сподівання, що цей законопроект буде підтриманий на рівні парламентських комітетів і внесений на пленарний розгляд ВР. Радник Президента наголосила, що зазначений законопроект майже стовідсотково враховує рекомендації Комітету міністрів Ради Європи щодо неурядових організацій. Ним, зокрема, вперше в Україні передбачається ведення громадськими організаціями підприємницької діяльності для забезпечення свого статутного капіталу.

У ході засідання з доповіддю про стан розвитку громадянського суспільства в Україні виступив директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв. Він зокрема зазначив: на сьогодні не всі зареєстровані в країні громадські організації є активними і постійно діючими. Навпаки, частка активних організацій у загальній кількості зареєстрованих – незначна.

«Сам факт, що чимало громадських активістів намагаються формалізувати свої ініціативи, навіть номінальна динаміка реєстрації громадських організацій, свідчать про формування нового громадського активу… Я вважаю це позитивною ознакою», – зазначив директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Серед проблем, які потрібно вирішити для поліпшення умов роботи громадських організацій та розвитку громадянського суспільства, А.Єрмолаєв назвав недосконале правове регулювання такої діяльності, недостатню популярність у суспільстві благодійництва, меценатства, волонтерських рухів.

Водночас, зазначив директор НІСД, нині спостерігаються позитивні зміни не лише у питанні врегулювання діяльності громадських організацій, а й у зростанні довіри до них з боку людей. «Останніми роками спостерігається обнадійлива тенденція – поступове зростання частки громадян, які довіряють інституціям громадянського суспільства та усвідомлюють їхнє суспільно корисне значення», – підкреслив А.Єрмолаєв.

WordPress › Помилка

На сайті виникла критична помилка.

Дізнайтеся більше про усунення неполадок WordPress.