Home Новини В Україні є політична воля для втілення реформ місцевого самоврядування – М.Ставнійчук

В Україні є політична воля для втілення реформ місцевого самоврядування – М.Ставнійчук

59
0

Сьогодні в Україні є політична воля для втілення реформ місцевого самоврядування. Про це під час зустрічі з делегацією Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи сказала Радник Президента України Марина Ставнійчук.

Радник Президента підкреслила, що сьогодні в Україні розпочинається втілення реформи регіональної та місцевої влади.

Вона зазначила, що Україна започаткувала виконання майже усіх рекомендацій Конгресу Ради Європи, зокрема, було проведено місцеві вибори у низці міст України, а також розпочато конституційний процес. Президент вніс у парламент проект Закону про внесення змін до Конституції, у тому числі, в питаннях децентралізації влади, зазначила вона.

Марина Ставнійчук нагадала, що на виконання рекомендацій Конгресу Ради Європи Уряд затвердив Концепцію реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні, а Верховна Рада ухвалила Закон про міжмуніципальне співробітництво і почала розглядати Закон про добровільне об’єднання територіальних громад та інш. Є законодавчі пропозиції щодо забезпечення в Україні системи демократії участі на місцевому рівні.

«Все це важливі кроки, які свідчать про те, що політична воля на реформування є, і про це неодноразово говорив Президент», – сказала Радник Президента.

Водночас, Марина Ставнійчук наголосила, що до питань, які розглядалися Конгресом раніше і які стосувалися адміністративно-територіальної реформи, реформи місцевого самоврядування, сьогодні додалися проблеми забезпечення територіальної цілісності та унітарності країни.

«Для нас дуже важливо сьогодні вирішити питання відновлення керованості в державі. У зв’язку з цим виникає питання розвитку територій Сходу країни. Для нас сьогодні дуже важливі питання реінтеграції країни, забезпечення сталого розвитку регіонів та нашої унітарності», – зазначила вона.

За словами Радника Президента, в умовах військової агресії слід поєднати децентралізацію місцевої влади зі зваженою державною регіональною політикою. «Нам потрібна єдність у функціонуванні влади на місцях», – наголосила вона.

Марина Ставнійчук висловила подяку представникам Конгресу за підтримку кроків України в питанні реформування місцевої влади, а також за рекомендації щодо розвитку державної регіональної політики.