Home Новини Соціальний захист очима громадянського суспільства: засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики

Соціальний захист очима громадянського суспільства: засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики

59
0

14 липня 2014 року в приміщенні МБФ «Карітас України» пройшло чергове засідання Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики та НАН України. В засіданні взяли участь експерти групи «Реформа системи соціального захисту населення» Реанімаційного пакету реформ (РПР) та 5-ї робочої групи «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

На засіданні обговорювалися питання комплексного бачення реформи, зокрема взаємозв’язки сфери соціального захисту населення та систем охорони здоров’я і освіти, а також взаємозалежності між законодавством у сфері соціального захисту населення та бюджетним і податковим законодавством. Також було зазначено, що у новій редакції Конституції України має бути враховано ряд пропозицій щодо засадничих принципів функціонування соціальної сфери, зокрема переглянуто перелік встановлених в Основному законі соціальних, еконмічних та культурних прав громадян і гарантій їх реалізації.

Дзвенислава Чайківська, керівник лобістської групи МБФ «Карітас України» зазначила, що реформа системи соціального захисту населення в підсумку повинна забезпечити необхідний обсяг соціальних послуг на рівні громад, а також передбачати ефективні заходи з визначення потреб та створити прозорі механізми їх фінансування.

Олена Нечосіна, експерт ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій», наголосила, що в Україні не визначені базові терміни «соціальний захист», «соціальна політика» тощо. Без їх визначення та узгодження на рівні нормативно-правових документів вся реформа соціальної сфери залишиться лише на папері.

Любомир Чорній, голова правління ГО «Центр громадської експертизи» та менеджер групи «Реформа системи соціального захисту» РПР, запропонував як один із системних заходів у межах реформи розробити Основи законодавства про соціальний захист (державну соціальну підтримку) в Україні, в яких визначити основні принципи функціонування системи соціального захисту, види та форми державної соціальної підтримки, підстави виникнення права на таку підтримку тощо.

Ростислав Дзундза, координатор 5 групи «Соціальний діалог та справедливість» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, підтвердив важливість реформи соціальної сфери в реалізації європейських прагнень України. Ключовим завданням реформи соціальної сфери має стати формування нових підходів до визначення мінімальних державних соціальних стандартів. Важливу роль в цьому сенсі повинні зіграти інститути громадянського суспільства та фахівці Європейського соціально-економічного комітету.

Координаційно-експертна рада схвалила перелік першочергових нормативно-правових актів, розробка яких необхідна для активізації участі громадянського суспільства у вирішенні наявних соціальних проблем та забезпеченні реформування сфери соціального захисту населення.

Учасники засідання також зазначили важливість підготовки указу Президента України, в яким має бути затверджено План першочергових дій у сфері державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства та впровадження демократії участі, зокрема визначено основні напрями діяльності організацій громадянського суспільства задля покращення реалізації своїх завдань в соціально-економічній сфері.

Джерело : Координаційно-експертна рада з питань соціальної політики

Автор : Ростислав Дзундза