Home Новини Уряд схвалив законопроект щодо створення тристоронніх соціально-економічних рад міст та районів

Уряд схвалив законопроект щодо створення тристоронніх соціально-економічних рад міст та районів

22
0

21 листопада 2012 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» – щодо створення  тристоронніх соціально-економічних рад на рівні міст та районів.

Відповідно до Закону «Про соціальний діалог в Україні» нині функціонують тристоронні соціально-економічні ради на загальнодержавному, обласному, республіканському рівні та на міському рівні в містах Києві та Севастополі. Водночас такі ради не функціонують у більшості міст і районів, оскільки згаданим Законом не чітко виписано можливість їх створення. Крім того, профспілки і організації роботодавців не можуть забезпечити установлену Законом чисельність осіб, яких вони представляють, у містах і районах із невеликою чисельністю жителів та працівників, котрі в них проживають.

З метою врегулювання зазначених проблем Мінсоцполітики підготувало даний законопроект. У ньому чітко виписано, що тристоронні соціально-економічні ради можуть створюватися й на рівні міст і районів.

Водночас законопроектом передбачається вилучити із чинного Закону України чисельність членів профспілки та працівників, за якою відповідно визначалося право профспілок та організацій роботодавців брати участь у соціальному діалозі на рівні міст та районів, а також необхідність підтверджувати цю чисельність. Таким чином, у соціальному діалозі зможуть брати участь усі профспілки і організації роботодавців, які створені і діють на рівні міст та районів, незалежно від чисельності осіб, яких вони представляють, вважають у Мінсоцполітики.

Таким чином, в разі прийняття відповідного Закону України парламентом нинішнього скликання буде виконано ще один пункт Плану першочергових заходів з реалізації Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства (п. 4).

 Огляд судової практики щодо захисту прав громадських організацій у 2012 році

Огляд судової практики щодо захисту прав громадських організацій у 2012 році здійснено програмою правової підтримки неурядових організацій, ГО «Центр громадської адвокатури».

Як зазначили у Центрі громадської адвокатури, “аналіз судових рішень, предметів позовів та ситуацій, які змушувати організації звертатись до судового захисту, дозволяє виявити проблеми у законодавчому регулюванні, практиці застосування законодавства, вказати на певні пов’язані з ними типові перешкоди діяльності та розвитку громадських організацій.

Оскільки мова іде про створення умов для діяльності та реалізації права на свободу об’єднання, можливостей громадських організацій, здійснювався аналіз справ адміністративного судочинства, де стороною були органи публічної влади та громадські організації. Аналіз судової практики засвідчує наявність тих же проблем законодавчого регулювання, застосування законодавства про громадські організації.

Переважають судові рішення, які пов’язані із легалізацією (реєстрацією) громадських організацій, реєстрацією змін до установчих документів. Доводиться громадським організаціям звертатись за судовим захистом при оскарження відмов у реєстрації символіки, відмов у включенні до Реєстру неприбуткових організацій та установ, захисту права на доступ до публічної інформації, використання органами легалізації різних підстав припинення (примусового розпуску) громадських організацій та використання контрольних повноважень”.

Повний текст Огляду у додатку “Огляд судової практики щодо захисту прав ГО – 2012.doc”.

 Мінрегіон пропонує почекати ще 5 років до відкриття генпланів міст

15 листопада у приміщенні Центру європейської інформації Верховної Ради України відбувся круглий стіл на тему «Як забезпечити вільний доступ громадян до генеральних планів міст і що цьому перешкоджає?»

Під час заходу представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив та Центру громадянських свобод презентували результати громадської експертизи діяльності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у сфері формування Переліку відомостей, що становлять службову інформацію.

Присутні обговорили проблеми методологічної слабкості та непрозорості процедури формування переліків відомостей, що становлять службову інформацію в системі центральних органів виконавчої влади, а також суспільні наслідки цього явища.

Зокрема, учасники зборів вказали на необхідність змін в режимі доступу громадян до картографо-геодезичних матеріалів та даних відповідно до сучасних тенденцій розвитку геоінформаційних технологій, оскільки це призводить до незаконного обмеження доступу громадян до містобудівної документації.

З метою вирішення окресленої проблеми, Національний університет оборони України здійснить науково-дослідницьку роботу та вивчить можливості для зняття грифів «ДСК» із містобудівної документації. Ця робота триватиме до липня 2013 року.

«Встановлений Міноборони строк для проведення подібної наукової роботи є досить тривалим. Хотілося б аби подібне дослідження було проведено набагато швидше. Проте, якщо у результаті ми все-таки отримаємо реальні шляхи вирішення проблеми, із вказаним строком можна погодитися»,- зазначив Денис Іванеско, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації АПУ.

Окреслюючи перспективи зняття грифів «ДСК» із генпланів, начальник відділу містобудівного кадастру та геоінформаційних систем та технологій Валентин Липський висловив припущення, що цей процес триватиме щонайменше 5 років.

«П’ять років без доступу до генпланів означає п’ять додаткових років корупції в українському містобудуванні. Ми не можемо погодитися із таким тривалим строком. Профільні міністерства спільно із громадськістю мають знайти більш оперативні шляхи вирішення цієї проблеми, адже норми законодавства однозначно вимагають вже зараз забезпечити доступ до містобудівної документації», – зазначив голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.