Home Новини Вступне слово Прем’єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Уряду 14 листопада 2012...

Вступне слово Прем’єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Уряду 14 листопада 2012 року

9
0

Шановні члени Кабінету міністрів!

Шановні запрошені!

На минулому засіданні Уряду  я поставив перед міністерствами і відомствами завдання внести пропозиції щодо концентрації державної підтримки для забезпечення економічного росту через запровадження нових підходів з підтримки   галузей української економіки.

До цієї роботи вже долучились провідні наукові установи держави та Національний банк України.

Є   напрацювання, які сконцентровані з одного боку – на стимулюванні розвитку внутрішнього ринку та зменшення залежності України від зовнішньої економічної кон’юнктури, а   з    іншого – на посиленні конкурентних переваг  та підтримці вітчизняного експорту на зовнішніх ринках.

Зараз Мінекономрозвитку повинно узагальнити пропозиції та разом із Міністерством фінансів та іншими відомствами збалансувати їх за роками, напрямками та інструментами державної підтримки.

Я думаю, що до цієї роботи необхідно підключити представників бізнесу та банківського сектору, провідних вітчизняних науковців та експертів  і так далі. Створити міжвідомчу робочу групу.

На виході ми маємо отримати якісний системний документ, стратегічний перспективний план, підкріплений бюджетними, інвестиційними, кредитними ресурсами, а також іншими стимулюючими заходами –  від фіскальних до інституційних. Він повинен бути розрахований на середньострокову перспективу із визначенням індикаторів на кожному з етапів.

І, безумовно, в його основу необхідно покласти реалізацію послання Глави держави, узгодити його з бюджетним та макроекономічним середньостроковими прогнозами, а також реалізацією програми економічних реформ.

Завдання серйозне. Думаю, що через два тижні ми могли б на засіданні Уряду розглянути підготовлені напрацювання.

Хочу наголосити, що секторів економіки, які за належної підтримки дадуть відчутні результати, достатньо. Але ми повинні сконцентруватись саме на найбільш перспективних, конкретних проектах.

Фахівці пропонують пріоритетним визначити виробництво продукції, експорт якої є стабільним і значним. А також виробництво, здатне добре забезпечувати імпортозаміщення.

Наведу приклад. Сьогодні вітчизняне машинобудування забезпечує приблизно 12% реалізованої продукції переробної промисловості.

Розвиток цієї галузі економіки має дуже непогані перспективи. Адже йдеться про наукоємний сегмент, здатний забезпечити попит вітчизняних виробників в інвестиційних товарах.

Галузь має необхідний потенціал розвитку, який забезпечується одразу трьома факторами – зовнішнім попитом, можливостями імпортозаміщення та внутрішнім споживанням.

Ще один приклад. Потенціал українського виробництва тільки медичної техніки, який може не тільки замінити імпортні закупки, а й значно розширити вітчизняне виробництво – приблизно 5 мільярдів гривень. Сьогодні він не використовується і на 10 відсотків.

Загальний ефект від розвитку лише транспортного машинобудування за розрахунками науковців вже за 2-3 роки може скласти 3-6 млрд. дол. на рік.

При цьому негативне сальдо у торгівлі можна буде щорічно скорочувати на 2 млрд. дол. за рахунок випереджаючого зростання експорту та імпортозаміщення. І що вкрай важливо – це нові робочі місця. В сьогоднішніх умовах – це серйозний крок вперед.

Шановні колеги!

Для Уряду надзвичайно важливим є те, щоб до формування урядових рішень долучалися якомога ширші кола представників громадянського суспільства і простих громадян.

Механізмів такої взаємодії є багато.

Один із них – Урядовий контактний центр, до якого кожен  може звернутися по телефону «гарячої лінії», а з недавнього часу – і через Інтернет.

Учора я перевірив як  організована робота в цьому центрі.

Завдання контактного центру – не тільки прийняти звернення від громадян і передати у відповідні міністерства й відомства, але й проконтролювати оперативність і якість реагування на них. І те, що за 10 місяців цього року  отримано понад 400 тис. дзвінків, що на 20% більше ніж за весь попередній рік – свідчить про підвищення довіри громадян до такого каналу зв’язку.

Хочу сказати, що робота цього центру демонструє наскільки вивірено діє влада. Адже цей «зворотній зв’язок» дає можливість отримувати достовірну інформацію – де зміни йдуть не зовсім так, як ми планували.

Важливий він і для вирішення щоденних проблем громадян. Адже дуже часто до Урядового контактного центу звертаються з питань ЖКГ, виплати пенсій і зарплат і т.д.  На сьогодні майже половина проблем, озвучених людьми в телефонному режимі або через сайт «Громадянське суспільство і влада», вирішується позитивно. А треба – ще більше. Люди не повинні вистоювати в чергах під кабінетами й місяцями очікувати рішення своїх питань.

Наше завдання – зробити будь-який орган влади максимально доступним для звернення кожного громадянина.

Тут ми не обмежуємося контактними центрами в столиці і регіонах.

У цілому, протягом останнього часу Уряд зробив чимало кроків, спрямованих на розширення взаємодії з громадськістю. Україна приєдналась до глобальної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» і стала одним з її найактивніших учасників. Зараз працює Координаційна рада з питань реалізації ініціативи і днями  буде представлений перший звіт про підсумки цієї роботи.

Урядом  проведено велику роботу з удосконалення законодавчого поля, в якому діють громадські організації. Україна нарешті відмовилась від правового анахронізму у вигляді територіального статусу громадських об’єднань.

Відповідно до нового закону, процедура реєстрації таких організації значно спростилась. Крім того, Уряд пропонує на конкурсних засадах залучати громадські об’єднання до виконання завдань державної і регіональної політики. Реалізується і багато інших ініціатив.

Але їх має бути ще більше. Нам необхідно створювати нові сучасні канали взаємодії органів влади з громадськістю, розширювати коло проблем для спільного опрацювання. Це завдання для всіх без виключення міністерств і відомств, а також для органів місцевої влади. У грудні почне працювати портал звернень громадян до всіх органів влади.

Сподіваюсь, тоді зв’язок всіх посадовців з нашими громадянами буде ще тісніший і дієвий.

За своїм досвідом знаю, що час для зустрічей з громадськими активістами, представниками експертного середовища та ініціаторами суспільних проектів завжди можна знайти. Часто доводиться відповідати на досить складні запитання. Але я знаю, що таке спілкування – одна з найбільш важливих речей для кожного представника влади. Без постійного діалогу між владою і суспільством, без постійного контакту з громадянами, представити  нашу роботу вже неможливо.

Шановні члени Уряду!

Шановні запрошені!

Сьогодні, 14 листопада, – Всесвітній день боротьби з діабетом. І сьогодні треба не тільки говорити про цю хворобу чи кількість хворих, а більш про те, що ми, як держава, можемо зробити для наших людей, яких це безпосередньо стосується.

На жаль, в Україні, як і в усьому світі, також фіксується поширення цукрового діабету. І дана хвороба є не лише медичною, а і соціальною та економічною проблемою. І вирішувати її треба. У світі до 6% населення хворіє на цукровий діабет. В Україні тільки хворих на цукровий діабет,  які отримують препарати інсуліну, перебуває на   обліку понад 200 тисяч.

 У середньому на одного інсулінозалежного хворого на закупівлю інсулінів передбачається на рік 3 тис. гривень.

Ми будемо вдосконалювати допомогу, зробимо все можливе, щоб всі необхідні препарати стали більш доступними для хворих.

Вдосконалення і розвитку потребує програма «Цукровий діабет». Чекаю від Міністерства охорони здоров’я – вже наступного тижня прозвітувати про заходи щодо практичного здійснення цієї програми.

Особливо хочу почути про заходи щодо вирішення кадрової лікарської проблеми в цій галузі.

В усьому цьому ми з вами маємо нести спільну відповідальність перед нашими людьми.

Дякую за увагу!